Welke mensen zijn goed om om je heen te hebben?

Welke mensen zijn goed om om je heen te hebben? 

Omring jezelf met positieve mensen die jou waarderen om wie je bent

Heb jij dat ook? Dat je je bij de ene persoon ontspannen voelt en jezelf kunt zijn terwijl je bij een ander het gevoel hebt dat je op je tenen loopt.

Terwijl jij gewoon jij bent gebeurt er blijkbaar toch iets in het contact met andere mensen. Bij bepaalde personen verander je tijdelijk; Je past je aan, trekt je terug, voelt je klein of onzeker worden. Je zou het zo graag anders willen en baalt misschien wel van jezelf.

Zelf merk ik dat omgang met bepaalde mensen een enorme invloed heeft op mijn energie niveau.  Om het plastisch uit te drukken: er zijn mensen waar ik letterlijk doodmoe van word en hoofdpijn van krijg. Bij een bepaald type mensen voel ik me onzeker, ondanks dat ik behoorlijk zelfverzekerd ben.

En … Yesssss! Er zijn heeeel veel mensen om mij heen waar ik blij en energiek van word. Positieve mensen waar ik helemaal mezelf ben, die me gelukkig  maken,  inspireren, een competent gevoel geven. Die mensen koester ik en ik omring me met hen. 

Ik sta behoorlijk met mijn beide benen op de grond maar ik VOEL en ERVAAR het ….mensen die energie geven en mensen die energie nemen. Hoe komt dat toch?

 

Kernkwaliteiten die overeenkomen zijn een bron van herkenning

Om te beginnen heeft het te maken met kernkwaliteiten. Mensen die dezelfde kwaliteiten en kernwaarden hebben als jij, voelen als een veilig thuis en warme jas om je heen. Dit is ook logisch want je herkent veel in elkaar. Je praat gemakkelijk over dingen en je stemt automatisch op elkaar af. Je deelt dezelfde waarden en normen dus je gaat op gelijke manier met elkaar om.  Bij deze mensen heb je het gevoel dat je helemaal jezelf kunt zijn.

Zo is er ook een groep mensen die andere kwaliteiten heeft maar die wel bij jou aansluiten wat betreft kernwaarden. Mensen die het mooie en bijzondere in jou zien en vice versa. Wanneer jouw zelfvertrouwen goed is en je weet wie je bent en wat je wilt, hebbben deze mensen en mooie toegevoegde waarde in je leven. Je kunt van elkaar leren, gebruik maken van elkaars talenten en elkaar aanvullen. Vooral in relaties en op de werkvloer zijn dit vaak goede combinaties.

 

Positieve mensen die gelukkig en tevreden zijn gunnen jou het beste.

Zelfbewuste, liefdevolle, positieve mensen kijken ook met zo’n blik naar jou. Wanneer jij  je competent, gelukkig en geliefd voelt gun je ook een ander geluk. Zo is het andersom ook.   Bij mensen met zelfvertrouwen, die hun eigen behoeftes kunnen vervullen, is er ruimte om jou ook te geven wat jij nodig hebt. Hoe meer mensen vanuit hun hart leven en hun hart openstellen; des te fijner het is om met hen in contact te zijn. Je voelt je bij deze mensen erkend en gedragen.

 

Positieve mensen versus mensen die energie vreten

Maar er zijn dus ook mensen die op je pad komen; mensen die je meestal niet zelf uitkiest waarbij je je niet prettig voelt. Mensen die energie vreten en jou steeds maar het gevoel geven dat je iets verkeerd doet, je schuldig zou moeten voelen, dom bent, hard moet werken om jezelf te bewijzen etc..

In dat geval heb ik maar 1 advies voor je: deze mensen kun je het best zoveel mogelijk mijden.  Zeker wanneer je wat weinig zelfvertrouwen hebt is het pittig om je staande te houden tegenover deze types. In enkele gevallen kun je niet om deze personen heen: het is familie of je werkt met elkaar. Bedenk wel…hoe minder je elkaar ziet of hoort, des te beter het voor jou is. Ook in deze gevallen heb je een keuze en ben jij eigen baas, al zullen mensen die graag manipuleren je anders doen geloven. 

Om duidelijk te maken over wie ik het heb heb ik een aantal kenmerken van deze persoon op een rijtje gezet:

 • Klaagt vaak
 • Wordt over het algemeen, in eerste instantie, graag gezien. 
 • Praat makkelijk, kan charmant zijn
 • ‘speelt’ het slachtoffer
 • Het is altijd de fout van de ander; nooit zijn of haar schuld
 • Laat je graag geloven dat het jouw fout is als er iets mis gaat
 • Laat jou geloven dat zijn of haar geluk in jouw handen ligt
 • Beschuldigt langs een omweg

 Het gevolg is dat jij je bij deze mensen helemaal niet prettig voelt en dus verandert:

 • Je voelt je schuldig als je bij diegene bent
 • Je hebt de indruk, het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan
 • Je hebt de neiging je te verontschuldigen als je bij hem/haar bent
 • Je durft niet voor jezelf op te komen
 • Je probeert te veranderen om diegene tevreden te strellen
 • Je geeft jezelf de schuld

In veel gevallen zijn deze personen zich niet tot nauwelijks bewust van hun negatieve energie en gedrag. Al lijkt het anders.. vaak zijn ze diep van binnen onzeker en ongelukkig.  Ze kunnen heimelijk jaloers zijn en kijken vooral naar wat ze niet hebben. Door hun negatieve kijk en gedrag slurpen deze mensen energie. Ze deponeren als het ware hun ballast op jouw schouders. Je neemt hun negativiteit over, lost de dingen voor hen op vanuit  verantwoordelijkheidsgevoel en/of schuldgevoel.

Natuurlijk kun je hiermee leren omgaan, je eigen zelfvertrouwen vergroten, de verantwoordelijkheid bij hen laten en je voor hun energie afschermen. Dat is sowieso een leerzaam en mooi groeiproces.  Anderzijds ben jij wie je bent en je hoeft niet alles uit de kast te trekken en je eigen persoonlijkheoid geweld aan doen om jezelf te wapenen tegen deze mensen. Hoe minder je aandacht schenkt aan hun onbehagen, des te meer energie je overhoudt voor mensen die jou respecteren.  Bovendien is er een grote kans dat door jouw verandering in houding deze mensen zich ook anders naar jou zullen gaan gedragen. Ze hebben immers geen macht meer over je; geen invloed meer. 

Omring je zelf met mooie positieve mensen. Klaar de lucht en je omgeving. Jij mag stralen en in de schijnwerpers staan. Jij bent mooi zoals je bent en mag liefde en respect ontvangen. 

× Kan ik u helpen?