Traumaverwerking

Wat is een trauma?

Soms gebeurt er iets in je leven wat té heftig, té gemeen, té plotseling of té pijnlijk is. Je hersenen kunnen het op dat moment niet verwerken en het incident of de gebeurtenis zet zich in je hersenen vast. Zo ontstaat een trauma. Voor je gevoel gaat het na een tijdje wel weer en lijkt het alsof je het incident hebt verwerkt. Dit is echter lang niet altijd zo. Jaren later kun je klachten krijgen of ervaren omdat er een niet opgelost trauma aanwezig is. 

In een aantal gevallen is een trauma goed te benoemen en heeft het een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld na een ongeval, lichamelijke mishandeling of verkrachting, een overval. In veel andere gevallen is dit echter niet zo. Met name incidenten die in de jeugd zijn voorgevallen en/of huiselijk geweld, mishandelingen, die niet direct als traumatisch worden herkend en erkend, zijn het vaak wel. 

Ook zijn er ‘vergeten trauma’s’. Je kunt hierbij denken aan een burn-out, een overlijden waarmee je in je jeugd bent geconfronteerd, een miskraam of verlies van werk. Gebeurtenissen als deze worden na een tijdje vaak naar de achtergrond verbannen. Het ‘gewone leven’wordt weer opgepakt maar de pijn en het verdriet, de schok kan nog in je systeem zitten. Dit heeft invloed op je denken, je voelen en je energieniveau. 

Wanneer het je niet lukt om zo’n heftige gebeurtenis te verwerken kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan zoals: slaapproblemen, stress een slecht humeur, angsten, laag zelfbeeld, relatieproblemen, depressieve klachten, piekeren, onverklaarbare lichamelijke klachten als spierpijn, hoofd- en nekpijn, nachtmerries en het herbeleven van de ervaring. Er kan ook een verhoogde waakzaamheid ontstaan of vermijingsgedrag. 

Restjes van angst, woede, pijn, schuld zijn vast komen te zitten in je hersenen en in het hart waardoor het je leven is gaan beheersen. Om dit niet te voelen ontstaat een scheiding tussen gevoel en verstand. Je gaat in de overlevingsstand. Vaak wordt dan gezegd dat iemand erg ‘in zijn of haar hoofd zit’. 

Als tijdens de therapie blijkt dat er een onderliggend trauma of meerdere trauma’s een oorzaak zijn kan er besloten worden dat traumaverwerking wenselijk is. Dit kan gebeuren door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

Er moet dan een relatie zijn tussen een gebeurtenis en de klachten. Het doel van de EMDR is om de verwerking te versnellen. Daardoor verliest de gebeurtenis de emotionele lading en verdwijnen de klachten. 

Voordat gekozen wordt voor EMDR of een behandeling wordt gegeven onderzoek ik eerst goed of er sprake is van trauma en of er geen indicaties zijn om het niet te doen (bijvoorbeeld onvoldoende draagkracht, bepaalde medicatie of een verslaving). 

Tot EMDR wordt altijd besloten in overleg met de cliënt. Het aantal sessies is met name afhankelijk van de ernst van het trauma. Voor een trauma wat ontstaan is door een eenmaling incident zijn doorgaans minder sessies nodig dan een trauma wat is ontstaan door bv verwaarlozing of systematische mishandeling. 

Wil je meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek? Bel 06-44018827 of vul het onderstaande formulier in.