Traumaverwerking

Wat is een trauma?

Soms gebeurt er iets in je leven wat té heftig, té gemeen, té plotseling of té pijnlijk is. Je hersenen kunnen het op dat moment niet verwerken en je lichaam kan niet loslaten.  Zo ontstaat een trauma. Voor je gevoel gaat het na een tijdje wel weer en lijkt het alsof je het incident hebt verwerkt. Dit is echter lang niet altijd zo. Jaren later kun je klachten krijgen of ervaren omdat er een niet opgelost trauma aanwezig is. 

In een aantal gevallen is een trauma goed te benoemen en heeft het een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld na een ongeval, lichamelijke mishandeling of verkrachting, een overval. In veel andere gevallen is dit echter niet zo. Met name incidenten die in de jeugd zijn voorgevallen en/of huiselijk geweld, mishandelingen, die niet direct als traumatisch worden herkend en erkend, zijn het vaak wel. 

Ook zijn er ‘vergeten trauma’s’. Je kunt hierbij denken aan een burn-out, een overlijden waarmee je in je jeugd bent geconfronteerd, een miskraam of verlies van werk. Gebeurtenissen als deze worden na een tijdje vaak naar de achtergrond verbannen. Het ‘gewone leven’wordt weer opgepakt maar de pijn en het verdriet, de schok kan nog in je systeem zitten. Dit heeft invloed op je denken, je voelen en je energieniveau. 

Wanneer het je niet lukt om zo’n heftige gebeurtenis te verwerken kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan zoals: slaapproblemen, stress een slecht humeur, angsten, laag zelfbeeld, relatieproblemen, depressieve klachten, piekeren, onverklaarbare lichamelijke klachten als spierpijn, hoofd- en nekpijn, nachtmerries en het herbeleven van de ervaring. Er kan ook een verhoogde waakzaamheid ontstaan of vermijdingsgedrag. 

Restjes van angst, woede, pijn, schuld zijn vast komen te zitten in je hersenen en in het hart waardoor het je leven is gaan beheersen. Om dit niet te voelen ontstaat een scheiding tussen gevoel en verstand. Je gaat in de overlevingsstand. Vaak wordt dan gezegd dat iemand erg ‘in zijn of haar hoofd zit’. 

Wanneer je je gedraagt en denkt op een manier die niet bij je past dan ontstaan er vroeg of laat lichamelijke en psychische klachten. Als je bijvoorbeeld geen nee durft te zeggen, je grenzen onvoldoende aangeeft of je teveel aanpast.

Ook kun je door een heftige gebeurtenis of omstandigheid zo geraakt worden dat je jezelf min of meer kwijtraakt. er kan een trauma ontstaan wat jou belemmert in alles wat je denkt en doet. Soms heb je daar echter geen weet van.

Als je vastloopt is het enige wat je kunt doen je pijn en problemen onder ogen zien en gaan luisteren naar je innerlijke stem, behoeftes en verlangens. Ik kan je hierbij helpen.

Voorbij je angst en aangeleerde patronen

Voorbij je trauma en onzekerheid

Voorbij je verdriet en pijn.

Zodat je gaat leven op een manier die bij je past en die goed voor je is. Dat je vol zelfvertrouwen gaat doen wat je graag wilt en waar je blij van wordt. Met energie en positieve gedachten….Gelukkig!!!

 

Wil je meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek? Bel 06-44018827 of vul het onderstaande formulier in.

× Kan ik u helpen?