Buiten je comfortzone ligt de groei en transformatie

5 helpende stappen om in beweging te komen.

TOEN WAS ALLES ANDERS

Met een knoop in mijn maag en slappe knieën stond ik gisteren bij Bo, een paard van ruim 1.80m.

“Zit het zadel wel goed strak?”

“Schiet hij niet ineens weg?”

“Kan het hek van de bak dicht?”

“Zet hij het niet op een rennen als hij schrikt?”

“Weet je zeker dat hij mijn spanning kan dragen?”

 

6 jaar geleden zou ik nooit zoiets hebben gevraagd. Toen had ik nog vertrouwen in alle paarden en vooral in mezelf. Ik wist dat ik in het zadel kon blijven zitten als een paard zou wegspringen, kon omgaan met een sprintje. Ik voelde me destijds onbevangen en vrij op een paard.

Toen had ik zelfvertrouwen, nu voelde ik een toch weer wat angst en vooral veel spanning. ‘Toen’ was voordat Ik Fiëla in paniek onder me voelde versnellen, versnellen en nog meer versnellen. Toen is voordat ik van haar afviel, mijn heup een zware klap kreeg, mijn enkel brak en in de achterkant van mijn cap een scheur zat van 10 cm. (Wat een geluk dat ik die op had)

Mijn ontspanning was ook voordat ik andere mensen van Fiëla zag vallen, zij keer op keer wegschoot door angst en stress, Zij een trauma, ik een trauma.

Inmiddels is de meeste angst weg na enkele sessies traumaverwerking maar nu moet ik wel rij kilometers gaan maken. Ik ben weer slank, kan weer rijden en roep nu al een jaar: ”Ik wil weer ontspannen kunnen rijden.“  Nu wordt het toch wel eens tijd om het te gaan doen, zonder spanning en onzekerheid!

Een trauma hakt erin, terwijl je het in het begin niet eens hoeft te beseffen. Maar wat er gebeurt is dat een situatie in het verkeerde deel van je brein wordt opgeslagen, onverwerkt, en energie is je lichaam achterblijft. De herinnering zit in het angstcentrum. Daardoor komt steeds de angst terug en komen er vaak angsten bij als een vergelijkbare situatie zich voordoet.

Maar als ik niets doe dan verandert er niets. Dus moet ik uit mijn comfortzone, mijn onrust en spanning doorvoelen en erdoor heen gaan. Net zolang tot de rust weer terug keert. Stap voor stap en vooral oefenen oefenen, oefenen.

 

BLIJF ZITTEN WAAR JE ZIT EN VERROER JE NIET

We zongen het altijd bij verstopperte voor degene die ‘m was ging zoeken. Zodat iedereen  bewegingsloos op de verstopplek bleef zitten.

 Dat doen wij ook vaak. Blijven zitten waar we zitten, Klagen, ongelukkig zijn maar niet in beweging komen. We blijven doen wat we al deden met hetzelfde resultaat.

We blijven graag in de comfortzone, zelfs als die heel onprettig is. Ondanks dat het een ongezonde comfortzone kan zijn, voelt het wel bekend, lijkt het veilig. Je weet in ieder geval waar je aan toe bent. Dit is waarom vrouwen die fysiek of emotioneel mishandeld worden toch bij hun man blijven. Waarom een man bij zijn vrouw blijft terwijl de liefde over is.

Dit is waarom je in een baan blijft terwijl het al je energie opslokt. Je voor een werkgever blijft werken terwijl de sfeer en betrokkenheid slecht is. vreselijk is. Je blijft wonen op een plek die niet fijn is.

Mijn comfortzone was geworden om verlangend langs de bak kijken hoe anderen paardrijden. Maar steeds kwam weer die gedachte, de droom: ”Ik wil weer net als eerst ook zo relaxed kunnen rijden.”

En nu heb ik dus besloten om uit mijn comfortzone te gaan. Ik wil op meerder fronten in beweging komen en groeien.

Niet alleen paardrijden maar ook met Zienswijs. En dus moet ik bepaalde dingen anders doen zoals de marketing en de sales. Want man o man, ECHT wat vind ik dat nog een lastig ding. Daar zit geen trauma maar heb ik dus wel last van belemmerende overtuigingen. Ook daar kwam ik mezelf tegen en ben ik (te) lang in mijn comfortzone gebleven. Ik hield achter wat ik te bieden heb. Tijd dus om te stoppen met denken aan wat ik niet meer wil en focus op wat ik wel wil. 

En jij? Waar blijf jij hangen? Waar weiger jij om in beweging te komen?

 

ER IS ALTIJD WEL EEN REDEN OM HET NIET TE DOEN.

Er zijn altijd redenen om niet in beweging te komen, om dus in die comfortzone te blijven:

– het is bekend

– het voelt veilig (al is dit het vaak niet)

– het is de makkelijkste weg

– je hoeft je verantwoordelijkheid niet op te pakken

– je kunt niets verkeerd doen, niet falen (alsof je faalt als je iets doet wat niet gelijk lukt)

– het is niet de juiste tijd

– anderen denken er anders over

– je hebt geen vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen

– je bent bang voor het onbekende

– je gedachten weerhouden je

– anderen kunnen er last van hebben als jij actie onderneemt

Best bijzonder als je bedenkt dat je om deze redenen dus dagelijks in een situatie kunt zijn waar je helemaal niet wilt zijn. Die je ongelukkig maakt, die je als een probleem ervaart. Je moe maakt, uitput, verdrietig of bang maakt. Je creëert in feite zelf een probleem omdat je vast houdt aan het oude, het verkeerde tegen beter weten in. Je geeft echter daarmee je kracht uit handen.

 

ANGST VOOR WAT WE ZELF BEDENKEN

Gedachten kies je zelf. Het voelt echter vaak niet zo. Het lijkt vaak alsof je gedachten een eigen leven leiden, ze met je op de loop gaan en het in je hoofd een wirwarwarboel is. Dat komt omdat gedachten een soort ketting vormen. Wanneer je een gedachte zo’n 17 seconde denkt ontstaat er automatisch een nieuwe zelfde soort gedachte. En na 17 seconde weer en weer.

 

Na 68 seconden ontstaat er een punt van aantrekking en de energiefrequentie waarop je vibreert. Dan ontstaan ook de bijbehorende emoties. Net zoals ik met mijn gedachte de spanning verergerde door na te denken over wat Bo misschien wel allemaal niet zou kunnen gaan doen. En die dingen dacht ik weer omdat er in het verleden iets was gebeurt.

Er is een verschil in reactie of er een trauma is of niet. Bij een trauma reageert je lichaam namelijk primair. Het geeft het seintje gevaar af waardoor het veel lastiger is om je gedachten om te buigen, positief te formuleren. Vandaar dat ik ook altijd adviseer om eerst het trauma aan te pakken, wat ik dus zelf ook heb gedaan in deze situatie.

Maar dan nog bedenken we onze gedachten zelf. Niet de buurman, niet je partner, niet de overheid. En wanneer je wilt dat iets anders wordt, en je in beweging wilt komen, dan zul je helpende gedachten moeten denken.

 

WAT WIL JIJ ECHT ANDERS?

Het kan zijn dat je leven al precies is zoals je wilt.  Dat het emotioneel en financieel in balans is, dat je werk en wonen helemaal naar je zin is, dat je relatie fijn is en je gezondheid prima is.

Maar mogelijk is dat ook niet het geval. Schort het hier en daar, ervaar je stress of het je een beslissing te nemen die je maar uit stelt. En het kan zelf zijn dat je het gevoel hebt compleet vast te zitten, jezelf kwijt te zijn.

Misschien wil je iets kleins veranderen, een groei doorzetten, een actie ondernemen, een droom realiseren, voor jezelf beginnen. Het maakt niet uit. Onderstaande stappen kun je overal voor inzetten.

 

5 STAPPEN OM IN BEWEGING TE KOMEN

Deze stappen gaan je helpen om uit je comfortzone te stappen en  in beweging te komen:

  • HEB DE WHY HELDER. Waarom wil je de verandering? Is het een groot verlangen of noodzaak? Zorg dat je dit heel sterk voelt. Verlangen of de pijn van  de noodzaak zorgen dat je in actie komt.

 

  • FOCUS OP HET RESULTAAT. Hoe wil je dat het plaatje is als je de verandering hebt gerealiseerd? Door je sterk daarop te focussen zet je de beweging in gang. Zie het voor je, voel het! Voorwaarde hierbij is dat je wel gelooft dat het mogelijk is. Er moet een positieve emotie aan gekoppeld zijn.

 

  • ACCEPTEER MAAR FILTER. Feel the fear and do it anyway. Geef ruimte aan alle emoties die je ervaart en accepteer ze. Dat is iets anders als je erdoor laten leiden. Maar als je de emoties onderdrukt blijven ze aandacht vragen.  Als ze ruimte krijgen verzwakken ze sneller waarna je je weer kunt focussen op wat je wilt.

 

  • RICHT JE OP JEZELF. Anderen kunnen een andere mening hebben en dat is oké. Laat je echter niet van de wijs brengen. Waarschijnlijk heb je je al heel lang aangepast of het je al (te) lang rekening gehouden met anderen.

 

  • GENIET VAN HET PROCES EN DE KLEINE STAPPEN DIE JE ZET. Wees je bewust van de kleine veranderingen en wees er trots op. Ze motiveren je om door te gaan. Als je niet kunt genieten van het proces en in een gevoel van tekort blijft hangen, kun je ook niet genieten van het resultaat. 

Ik wens je heel veel succes en een mooie transformatie.  

Merk je dat je toch niet op gang komt. Dat je iemand nodig hebt die met je meeloopt? Is er meer nodig omdat er iets nog in de weg zit wat eerst opgelost moet worden? Kun je niet bij je innerlijke komen? Dan is het een mooi moment om de training ALIGNMENT te volgen. Kijk voor info van startmomenten op https://zienswijs.nl/alignment/

Liefs, Marian 

 

× Kan ik u helpen?