De 5 magische tips om te bereiken wat je het liefste wilt.

Waarom goede voornemens en veranderingen vaak geen stand houden En wat je juist wel moet doen om blijvend resultaat te behalen

VERANDERING IS SPANNEND

Vlak voor ik de OK werd binnen gereden zei ik tegen diegene die mij erheen bracht: ”Ik geloof dat ik maar naar huis ga. Dan wordt alles weer gewoon en vertrouwd.” Er ging van alles door mijn hoofd en ineens vroeg ik mezelf af waar ik aan begonnen was. De verpleegkundige antwoordde: ”Mevrouw, veel mensen aarzelen op dit moment maar u heeft deze keuze tocht niet voor niets gemaakt?” Wat was ik blij met haar woorden want ze hielpen me weer te focussen op mijn verlangen en de reden waarom ik voor een operatie heb gekozen. Een verandering brengt vaak (mentale) chaos met zich mee, vraagt om loslaten van het vertrouwde, focus op wat je graag wilt en bereidheid om een prijs te betalen.

 

GOEDE VOORNEMENS ZIJN VAAK GEBAKKEN LUCHT

Met het nieuwe jaar in het zicht denk jij ook misschien wel al na over wat je anders wilt gaan doen. Wellicht wil je minder werken, meer tijd voor jezelf. Vaker nee zeggen of meer gaan bewegen. Een lichter leven en meer plezier. Of wil je komend jaar die reis maken die al jaren op je bucketlist staat. Ook al heb je er nog niet zo bij stil gestaan, er zijn vast dingen die je anders zou willen. Maar wil je het écht en ben je ook bereid om er een ‘prijs’ voor te betalen? Durf je echt in beweging te komen?

Goede voornemens horen een beetje bij een start van een nieuw jaar. Ook al weet iedereen dat er van die voornemens vaak niets terecht komt. Hoe komt dat toch?

Mensen zijn bereid  om te veranderen en in beweging te komen om 2 redenen: noodzaak of verlangen. Je wilt iets heel erg graag of je wilt ergens graag van af. Of er speelt iets in je leven bv als ziekte, ontslag waardoor je wel moet veranderen. Daarbij heb je wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Ontbreekt het aan één van deze dingen, is de pijn of het verlangen niet groot genoeg, dan stop je binnen afzienbare tijd en val je terug in je oude patroon.

Maar er zijn daarnaast nog meer factoren die een rol spelen. Want hoe komt het dat de ene persoon grote stappen zet en alles lijkt te bereiken terwijl een ander ontevreden en ongelukkig in dezelfde situatie blijft hangen.

 

JOU KOMT ALLES AANGEWAAID

Regelmatig spreek ik iemand die tegen me zegt: “Jou komt alles aangewaaid, jou lukt alles.”

Ja, er lukt veel en ja, ik leid een prachtig leven. Ik geniet enorm van het werken met cliënten en het organiseren van workshops, trainingsdagen en meditatieavonden. Ik voel me dankbaar en meestal gelukkig. Dat wil echter niet zeggen dat het in mijn schoot geworpen wordt. Ik doe er veel voor.

Ik ben niet een persoon die een staatslot koopt in de hoop dat ik een miljoen ontvang. Ook verwacht ik niet dat anderen mijn problemen oplossen. En…ik ben bereid een prijs te betalen om een doel te bereiken. Daarmee bedoel ik niet alleen in de vorm van geld maar ook op andere manieren.

 

ALLES HEEFT EEN PRIJS

Eén van mijn dromen is om weer te kunnen paardrijden en bergwandelen maar door overwicht ging dat niet meer. Na veel gejojo, personal training, eet adviezen en frustratie zonk de moed me in mijn schoenen en zelfs overwoog ik mijn verlangen op te geven. Ik viel niet af en hield minder/anders eten niet genoeg vol. Mijn verlangen voelde ik gek gezegd niet meer als ik een bakkerswinkel binnenstapte of als er iets lekkers voor mijn neus gehouden werd.

Toen heb ik een keuze moeten maken. Mijn droom opgeven of op een andere manier van mijn gewicht afkomen. Ik koos voor het laatste en vorige week heb ik een gastric bypass gekregen. Om mijn droom te bereiken betaal ik een prijs die voor mij niet makkelijk is. Ik zal nooit meer kunnen eten op de manier waarop ik dat deed: zonder erbij na te denken, zonder kans op misselijkheid. Veel wat ik lekker vind kan mijn maag misschien niet meer verdragen. Geen wijntje meer bij het eten en geen uitgebreid kerstdiner. Bitterballen op het terras en een oliebol bij Intratuin, een Milka reep voor onderweg zijn verleden tijd.

Om te bereiken wat je echt graag wilt geef ik je deze 5 magische tips:

 

1 START VANUIT DANKBAARHEID

Het klinkt cliché maar de wijste les die ik heb geleerd is dat uit een negatieve gedachte nooit iets moois kan ontstaan. Daarom start ik, ongeacht wat er is, de dag altijd met een moment van dankbaarheid. En ook voor het slapen gaan eindig ik met een moment van dankbaarheid. Hoe kun je een echt fijne dag hebben als je er vanuit gaat dat het toch niets wordt? Zoek een lichtpuntje, plan iets leuks in, bel iemand die jou steunt… Zoek de momenten van dankbaarheid in je leven. Dit zorgt ervoor dat je in een hoge energiefrequentie komt waardoor je ook makkelijker in de verandermodus terecht komt. Een prachtig boekje om in te noteren waarvoor je dankbaar bent, vind ik ‘The secret gratitude book’ van Rhonda Byrne

 

2 LAAT LOS WAT WAS

Het verleden is wat is geweest. Blijven hangen in het verleden levert je niets op. Het zorgt ervoor dat je ontevreden en ongelukkig wordt en het houdt je in de passieve stand. Als je iets anders wilt in je leven zul je daarvoor iets moeten doen of laten. Als je achterover leunt gebeurt er niets. Wanneer je steeds bezig bent met wat je achter moet laten, inlevert, opgeeft, dan ga je nooit een stap zetten.

Dierbare herinneringen koesteren aan een eerdere periode, een geliefde is iets anders dan blijven hangen in het verleden. Herinneringen kunnen, (in het geval van een verlies na een periode van rouw) juist momenten van dankbaarheid zijn en je kracht geven om het leven vol te omarmen en vol vertrouwen door te gaan.

Ook kan bewust terugblikken als leermoment of verwerking /heling heel zinvol zijn. Buiten dat is het verleden geweest. Tijden veranderen, situaties veranderen en jij verandert. Wat was, is niet meer en daar zul je het mee moeten doen.

 

3 FOCUS OP VERLANGEN OF NOODZAAK

Om kracht te krijgen om blijvend te veranderen is een focus nodig op wat je heel erg graag wilt. Niet eenmalig maar iedere dag. Schrijf het op in een schrift, maak er een moodboard van, teken het en hang het op. Zelf heb ik jarenlang boerderijtjes getekend tijdens vergaderingen, schooldagen en in schetsboeken, nog niet wetend hoe ik het zou moeten realiseren. Maar de droom was steeds aanwezig. 

Zorg dat je eerst weet wat je wilt, wat je nodig hebt, wat jouw diepste behoefte of verlangen is. Is dat écht 10 kilo minder of is het waardering wat je mist? Gaat het daadwerkelijk om die verre reis of ligt daaronder een behoefte aan innerlijke rust? Wil je een andere baan omdat je een uitdaging wilt of vlucht je weg omdat je je laat ondersneeuwen op je huidige werk? Het HOE komt later wel.

 

4 WEES BEREID EEN PRIJS TE BETALEN

Iedere verandering heeft consequenties. Ze kunnen alleen jou betreffen maar meestal heeft een keuze die je maakt, een nieuwe weg die je inslaat ook consequenties voor anderen. Om duurzaam te veranderen en je mooiste leven te kunnen leiden moet je daarom bereid zijn om een prijs te betalen: iets laten, iets doen en investeren in aandacht, tijd en eventueel geld.

Wanneer je vaker voor jezelf kiest en minder klaar staat voor een ander, zul je mogelijk mensen verliezen. Hoe naar dat ook kan zijn, wees je ervan bewust dat zij vooral iets kwamen halen bij je en in je nieuwe leven niet meer passen. Wanneer je van baan verandert laat je een bekende omgeving achter en vertrouwde collega’s. Een nieuw huis betekent een vreemde buurt en nieuwe mensen. Een echtscheiding is een sprong in het diepe en geeft misschien een tijdelijke heftige strijd. Een slanker lichaam vraagt om minder eten en beweging.

Wat is jouw verlangen waard? Wat is zelfvertrouwen, waardering, rust, uitdaging, succes en geluk jou waard? Welke prijs wil jij betalen voor wat je het liefst wilt en zo hard nodig hebt?

 

5 LEER FOUTEN MAKEN

Wanneer je van jezelf geen fouten mag maken dan is iedere stap een drempel. Dan durf je niet uit je comfortzone te komen uit angst om iets verkeerd te doen. Als je een andere weg inslaat, nieuw gedrag oefent, aan iets nieuws begint dan zullen er dingen mis gaan. Als je een fout maakt dan faal je niet. Een fout is een leermoment, een uitdaging om een andere manier te bedenken. Wees creatief en denk in mogelijkheden. Als linksom niet lukt, ga dan rechtsom. Verlies je doel niet uit het oog en zoek net zolang tot je de juiste manier hebt gevonden. Vraag om hulp en leer van je voorbeelden. 

 

WAT BEN JIJ WAARD?

Onderliggende negatieve belemmerende overtuigingen over jezelf kunnen in de weg staan om een verandering aan te kunnen. Ook een trauma als een verlies, burn-out, ongeluk, ontslag of jeugdtrauma kan ervoor zorgen dat je niet in beweging komt.

Zonder dat je het wellicht door hebt heb je steeds gedachten over jezelf zoals: “het lukt me toch niet, ik mag geen fouten maken, dat kan ik niet maken, ze willen me toch niet hebben.” Ook gevoelens van schuld, schaamte en niet voor jezelf mogen kiezen komen vaak voort uit een vroeg ontstane overtuiging, gevormd door je opvoeding. Je vindt jezelf in wezen niet waardevol genoeg om voluit te gaan voor wat jij wilt.

Je bent het WEL waard! Je bent welkom, goed genoeg zoals je bent. Laat je gedachten en/ of trauma niet in de weg staan. Diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf en vooral trauma gaan niet vanzelf weg. Zoek een goede coach of therapeut en investeer in jezelf op dit gebied. Maak dat je op een liefdevolle manier naar jezelf gaat kijken en ga dan je eigen weg. Zorg ervoor dat je eerst jezelf en je eigenwaarde op orde hebt. Neem de regie en verantwoordelijkheid in eigen hand. Los op wat opgelost mag worden en gebruik geen excuses.

GUN JEZELF JE MOOISTE LEVEN!  

Wil je samen met mij jouw verlangen realiseren neem dan contact op via marian@zienswijs.nl

 

× Kan ik u helpen?