Wat trek jij aan vandaag?

Weet je dat jouw taalgebruik vaak onbewust je’ staat van zijn’ uit?  

Zonder dat je het doorhebt, gebruik je woorden die verraden hoe je in je onderbewustzijn ergens over denkt en hoe jij je voelt. Zonder dat het de bedoeling is, beïnvloed je een situatie en ook het resultaat. Jouw uitspraken vertellen of je negatief of positief denkt en hoe jij de wereld om je heen ervaart.

Ik heb het tegenwoordig in de gaten:  Dan ben ik in gesprek over een onderwerp en zeg ik: ”Ik ben bang dat ik…” of “Ik vrees dat … ”. “Nou, ik ben benieuwd…” Als ik mezelf daarop betrap dan stop ik en corrigeer ik mezelf. Omdat ik weet dat ik dan op de verkeerde weg ben. Ik volg dan niet de juiste weg van mijn gevoel en verlangen. Daar schiet ik niets mee op. MIjn woorden insinueren namelijk al dat ik mijn twijfels heb, ergens niet in geloof of de uitkomst somber inzie. En als ik al zo er over denk, waarom zou ik er dan aan beginnen?

Gedachten van angst, onzekerheid, twijfel roepen onprettige gevoelens op. En wanneer jij je niet fijn voelt ga je automatisch meer dingen denken die niet fijn zijn. Zo ontstaan negatieve automatische gedachten, ook wel piekergedachten genoemd. Uitspraken die je doet zijn een weergave van die gedachten en gevoelens. Dus als ik mijzelf op zo’n uitspraak betrap dan realiseer ik me dat daar dus bepaalde onprettige gedachten en gevoelens bij horen. En die helpen me niet om mijn dromen te realiseren en mijn doelen te behalen.

De wet die altijd geldt:

‘Wat maak je je daar nu druk om?’ denk jij nu misschien. Het zijn toch maar uitspraken die iedereen wel eens zegt. Dat klopt alleen ik wil die gedachten niet denken. En me al helemaal niet bang, onzeker of twijfelachtig voelen.

Er is namelijk één wet die altijd geldt: de wet van de aantrekkingskracht. Die werkt ALTIJD en OVERAL. Wat je uitzendt, trek je aan; wat je vraagt, wordt je gegeven. Gedachten zijn vibraties. Ze zijn energie en zenden uit op een frequentie. Net als een frequentie van een radio. Je ontvangt het bijbehorende programma.

Zo is het ook met jouw gedachten. Negatieve gedachten kunnen geen positief resultaat aantrekken. Negatieve gedachten zorgen voor een negatief gevoel. Uit negatieve gevoelens kan geen geluk ontstaan. Dat matcht gewoon niet. Als jij dus denkt vanuit angst, onzekerheid, weerstand, boosheid, onbereikbaarheid, dan krijg je dus ook dat ‘programma’. Wanneer jij steeds negatief bent kun je ook negativiteit om je heen verwachten. Wanneer je hoopvol en optimistisch bent zul je ook merken dat er in jouw omgeving fijne en leuke dingen gebeuren.; er prettige mensen in je buurt zijn.

Als voorbeeld wil ik dit met je delen: Recent opperde ik het idee om een workshop te geven over een bepaald onderwerp. Ik zag het al helemaal voor me. Toen ik het idee deelde met iemand deelde zei diegene:” Durf je dat? Krijg je dan geen lastige vragen? Gaan mensen dan niet in de weerstand of moeilijk doen?”

Die gedachten waren bij mij totaal niet opgekomen. Ik heb ook nog nooit gezeur en vervelende vragen over welk onderwerp dan ook gehad. En die verwacht ik ook niet op zo’n avond. Het plaatje wat ik in gedachten heb is heel anders en met die energie sta ik er dus ook in. De persoon tegenover me had wel al negatieve reacties ontvangen als ze iets organiseerde. Ze verwachtte ze ook van begin af aan. Er speelde een onderliggende angst en lading mee. Waarschijnlijk gebaseerd op een eerdere ervaring of op haar eigen twijfels.

 

Wat trek jij aan?

Hoe is jouw leven momenteel? In wat voor situaties raak jij beland en wat voor mensen heb jij om je heen? Hoe voel jij je? Is jouw leven zoals jij het graag wilt? Wat trek jij aan? Dit alles is voor een groot gedeelte het resultaat van jouw eigen gedachten. Heftige omstandigheden zoals een verlies etc. daargelaten. Daar heb jij in mijn optiek geen invloed op.

Je bent je er echter nog niet bewust van. Misschien heb je het idee nu nog dat dingen je overkomen en dat je er geen invloed op hebt. Gelukkig is dat laatste wel het geval! Jij kunt je leven, je gevoel en wat je aantrekt positief beïnvloeden. Dat klinkt bijna magisch maar is echt waar!!! Met jouw gedachten kun je andere signalen gaan uitzenden. Je kunt positieve intenties uitzetten met gedachten die jij zelf ook daadwerkelijk gelooft en voor mogelijk acht. Iedere wens, ieder verlangen wordt als een vuurpijl weggeschoten. Als je daarna steeds gedachten uitzendt die in kloppen met je verlangen dan komt het vaak uit.

 

 

Jouw innerlijke thermometer

Om je bewust te worden van je gedachten kan jouw gevoel je helpen. Je gevoel kan fungeren als thermometer. Als jij je fijn, gelukkig, blij en tevreden voelt, dan is je leven, en zijn je gedachten op dat moment in overeenstemming met wat je graag wilt.  Als jij je verdrietig boos, teleurgesteld en ongelukkig voelt dan is er een discrepantie tussen jouw verlangen en je huidige situatie. En in dat geval zijn je gedachten ook negatief, verdrietig, boos of somber.

Het kan namelijk niet zo zijn dat je je rot voelt, je leven een chaos is en je gedachten één en al positiviteit zijn. Mogelijk denk je dat je positief denkt maar onderliggend of onbewust is er een andere basisgedachte. Anders zou je je namelijk niet zo rot voelen.

Vanaf jouw gevoel kun je je gedachten herleiden door jezelf af te vragen hoe het komt dat je je zo voelt? Wat jij DENKT waardoor je je zo voelt. Vaak nemen we onze gevoelens niet serieus en stoppen we ze weg. Maar ze zijn cruciaal want ze vertellen jou wat er zich in je hoofd afspeelt.

Waarschijnlijk ben je vooral gewend om je te focussen op de situatie waarin jij je bevindt.  Dat is je vanaf jongs af aan geleerd. Een situatie kun je echter niet plotsklaps veranderen; soms heb je er helemaal geen invloed op. Door je erop te focussen plaats jezelf in dat geval in een lastige positie. Je merkt dit zelf ook want je gevoel geeft dat aan.

 

 

De weg van het gevoel.

Het is niet mogelijk om je van heel rot naar heel fijn te voelen. Ook kun je van verdrietige gedachten niet ineens euforisch zijn. Dat van jezelf of anderen verwachten zou oneerlijk zijn. Evenmin is het zo dat alles wat er in je leven gebeurt komt door jezelf en je eigen gedachten. Er zijn omstandigheden waar jij geen invloed op hebt en dit bepaalt ongeveer 10%van jouw geluk.

Wel kun je zorgen dat jouw gevoel stapje voor stapje positiever en fijner voelt. Dit doe je door je gedachten af te stemmen op een fijner gevoel dat je wilt bereiken. Je kunt bepalen hoe jij je wilt voelen en gedachten te bedenken die je daarbij helpen. Er is immers altijd een relatie tussen gedachten en gevoel.

Stel.. je voelt je bang. Ga eens na welke gedachten je denkt en al hebt gedacht? Iets minder heftig is het om je ongerust te voelen. Welke gedachten helpen je om je ongerust te voelen? En als je je angst hebt weten om te buigen kun je een stapje verder gaan naar je gerust te voelen. Dit doe je ook weer door gedachten te formuleren die daarbij passen. Zo volg je stap voor stap de weg van je gevoel om positiever te denken en je dus ook daadwerkelijk fijner te voelen.

Oefening baart kunst.

Deze stappen vragen om training en bewustzijn. Als je bereid bent om je te verdiepen in je eigen gedachten en de wil om anders te denken dan gaat dit je lukken. Op het moment dat je dieper gelegen gevoel en je tot nu toe onbewuste gedachten in overeenstemming zijn dan kun jij aantrekken wat je graag wilt. Geloven dat het mogelijk is en vertrouwen speelt daarbij een grote rol. En echt! Als het je lukt zul je verbaasd zijn over wat er gebeurt.

Gun jezelf ook de tijd. Wanneer je iets 30 of 40 jaar hebt gedacht, dan verandert dat niet van de één op de andere dag. En wanneer je gevoel heel negatief of somber is door angstige gedachten en belemmerende overtuigingen, dan duurt het zo’n 3 weken voor er blijvende een verandering optreedt en een nieuwe gedachte is geïmplementeerd. Bedenk dat iedere stap in de goede richting er één is.

Merk je dat je hier meer ondersteuning bij wilt? Neem dan contact met me op via marian@zienswijs.nl

× Kan ik u helpen?