Do not put those unwanted ingredients in your pie

Let op: Voor het geval jij je nu afvraagt of ik een blog maak over het bakken van een taart? Nee hoor, dit gaat over jouw over jouw leven en je hooggevoeligheid. 😊? 

Toen ik recent door de supermarkt liep, was ik verbaasd over het aantal artikelen wat er nu rond kerst nog eens extra te koop is.  Als je gevoelig bent voor koopjes, aanbiedingen en makkelijk te verleiden bent, kan ik me voorstellen dat je met een giga volle kar of keuzestress rondloopt.

Ik heb altijd een lijstje bij me. Van te voren kijk ik wat ik wil maken, wat we willen eten en wat er aangevuld mag worden. Vervolgens koop ik de artikelen die op mijn lijstje staan want die heb ik nodig.

Stel dat ik een appeltaart wil maken. Dan heb ik appels nodig, suiker, mix voor appeltaart, eieren, boter en eventueel rozijnen. Hiermee krijg ik een lekkere appeltaart. Ik koop geen avocado, druiven of tomaten om erin te doen. Ik heb ook geen dille of rozemarijn nodig.  Wanneer ik dit zou toevoegen in plaats van appels en suiker zou ik iets heel anders krijgen dan een appeltaart. Ik vind het prima dat er een groot aanbod in de supermarkt is, maar wat niet tot het resultaat leidt wat ik voor ogen heb, wat niet op mijn verlanglijstje staat, hoef ik niet aan te schaffen.

Logisch toch??? Ik weet zeker dat jij ook de ingrediënten artikelen koopt die nodig zijn voor de gerechten die je wilt maken. You do not put those unwanted ingredients in your pie!

 

Welke ingrediënten heb jij in je leven toegevoegd?  

Maar hoe is het met de ingrediënten die jij in je leven toevoegt of aanschaft?  Hoe zit het met de activiteiten waar jij je dagen mee vult?  Welke personen zijn er in je leven? Welke werkzaamheden doe je? Welke gedachten heb je? Zijn dat de ingrediënten die leiden tot het leven wat je voor ogen hebt? Helpen ze om je te doen voelen zoals jij je graag wilt voelen?  Zijn ze in overeenkomst met wat jij als hooggevoelig persoon nodig hebt?

Als het om de invulling van jouw leven gaat, is het ineens veel minder vanzelfsprekend dat je het vult met dingen die op je lijstje staan.  Mogelijk leef je nog vooral je leven zoals anderen dat doen en waarvan jij hebt geleerd dat het zo hoort en ‘normaal’ is. Maar jij bent hooggevoelig en dat betekent dus dat er in jouw brein wezenlijke verschillen aantoonbaar zijn. Daardoor heb jij ook andere karaktereigenschappen en is het nodig dat je de ingrediënten voor jouw leven afstemt op wie JIJ BENT.

 

Je hebt iets te DOEN

Door je hooggevoeligheid heb je echt onwijs mooie karaktereigenschappen die tegelijkertijd snel een valkuil worden als je er geen rekening mee houdt:

D – diepgaande verwerking

O – over stimulatie

E- emotionele intensiteit

S – sensorische intensiteit

Ze zijn makkelijk te onthouden met het Engelse woord ‘DOES’, de vervoeging van het woord doen: hij/zij DOET. Het is dus enorm belangrijk dat je hierop anticipeert in je dagelijks leven en iets doet om hier goed mee om te gaan. Laten we eens kijken naar jouw hooggevoelig brein en wat daar bij past.

 

Een hooggevoelig brein werkt anders

  1. Het filter waarmee je zintuigelijke prikkels waarneemt werkt minder goed. Dat betekent dat alle prikkels, zowel interne als externe prikkels intenser worden waargenomen. Prikkels moeten door je brein worden verwerkt. Meer prikkels betekent dus dat je meer en langere verwerkingstijd nodig hebt. Meer rustmomenten, vaker momenten waarop je alleen bent. Een prikkelarme omgeving waarin jij je kunt terugtrekken om op te laden.

 

  1. De spiegelneuronen, die je helpen te verbinden met anderen door te spiegelen en af te stemmen, zij qua hoeveelheid meer aanwezig en actiever in een hooggevoelig brein. Dit betekent dat je mensen meer aanvoelt, meer weet wat ze willen, nodig hebben, verwachten. Jouw inlevingsvermogen is groot en ook komt energie van anderen makkelijk binnen. Als jij veel mensen om je heen hebt met een lagen energie, mensen die niet bij je passen, mensen die min of meer misbruik maken van jouw goedheid of manipuleren, zijn niet helpend om je Happy te voelen. Je hebt gelijkgestemden om je heen nodig en mensen die jou op waarde schatten. Omdat jij vanuit dit punt heel makkelijk geeft en minder goed kunt ontvangen, heb je mensen nodig in je omgeving die jou graag vanuit liefde geven. Zodat er een goede balans is tussen geven en ontvangen.

 

  1. Er zijn meer verbindingen in je brein. Dit betekent dat je meer en dieper nadenkt, op een diepere laag informatie tot je neemt en verwerkt. Je associeert meer, legt meer verbanden, je hebt dingen door die anderen niet opmerken. Je bent hierdoor ook wel gevoelig om te gaan piekeren en in een neerwaartse gedachtenspiraal te komen, vooral als het gaat om negatief denken over jezelf. Aandacht voor Zelfliefde en positieve gedachten is daarom een essentieel ingrediënt om toe te voegen aan je dagelijkse leven.   

 

  1. Als gevolg van meer verbindingen in je brein ben je goed in het buiten contextueel denken, ofwel out of de box denken. Je denkt anders, komt op andere ideeën, bekijkt iets vanuit andere of meerdere invalshoeken en denkt creatiever dan veel anderen. Creatieve bezigheden, cultuur, natuur, kunst, muziek etc.. zijn ingrediënten die vaak heel helpend zijn om geluk te ervaren.

 

Houd van jezelf om wie je bent en geef jezelf wat je nodig hebt

Het is goed om je te beseffen dat veel andere mensen dit niet hebben omdat hun brein anders bedraad is. Je meten aan anderen is niet helpend want wat voor een ander goed werkt kan voor jou juist helemaal niet werken. En ook ieder hooggevoelig persoon is anders omdat je je eigen unieke blauwdruk hebt, een systeem van herkomst hebt, een opvoeding genoten hebt en aanvullende persoonlijke eigenschappen en voorkeuren hebt.

Uiteindelijk gaat het erom hoe jij  persoonlijk in elkaar zit. Wie jij BENT en wat jij als jij nodig hebt om in dit leven je zo goed mogelijk te voelen. Zodat jij tot ontplooiing kunt komen zoals jij bedoeld bent. Het is de bedoeling dat jij vanuit je kracht, moeiteloos, de persoon bent die je wilt zijn. Ook dat is helemaal aan jou. De enige versie die niet werkt, die je nooit een goed gevoel zal geven, is de aangepaste versie. Aanpassing als aangeleerd gedrag of overlevingsmechanisme is de grootste interne prikkel die voor de overdrive zorgt. Het maakt verdrietig en kost bakken energie. 

 

Accepteer hulp als je het nodig hebt om de juiste ingrediënten te vinden 

 Misschien heb jij je zo lang aangepast dat je zoekende bent naar wie je bent en wat voor jou de juiste ingrediënten in je leven zijn. Mogelijk voelt het nog niet veilig om keuzes te maken of vind jij jezelf het niet waard.

In dat geval nodig ik je liefdevol uit om met mijn DIY training Happy Hooggevoelig aan de slag te gaan. Hiermee creëer je veiligheid, een positieve mindset en ontdek jij op een liefdevolle manier jezelf en wat je nodig hebt om je happy hooggevoelig te voelen.

Je vindt hier alle informatie.

Liefs, Marian 

 

× Kan ik u helpen?