Weg met dat trauma

Blijf niet lopen met angst, paniek, verdriet en belemmerende overtuigingen. Dat is niet wie jij bent.

Weg met dat trauma

Een tijdje terug onderging ik een IEMT sessie (traumaverwerking) bij een collega van mij.  Ik was zo klaar met die angst: WEG MET DAT TRAUMA! Het belemmerde mij op allerlei manieren en in plaats van dat het beter werd kreeg ik alleen maar meer last en ook in heel andere situaties voelde ik spanning en angst. “Wat gebeurt hier?” dacht ik, “Dit is niet normaal”. In plaats van de therapeut was ik nu de cliënt. Ik merkte dat ik met positieve gedachten en doorzetten mijn angst niet kwijtraakte. Er was meer nodig. 

 

Mijn trauma rondom vallen.

Enkele jaren geleden ben ik meerdere keren enorm hard gevallen van mijn paard en van de trap en sindsdien zit er een diepe angst om te vallen. En hoe bizar het ook klinkt. Steeds in september viel ik de afgelopen jaren. Steeds met een dikke verzwikte enkel tot gevolg. Daar was ik nu zo klaar mee. Nu ik veel lichter in gewicht ben, weer kan en wil paardrijden, wil ik van die angst af. Ik wil weer onbevangen op Sterre of Fiëla kunnen galopperen, weer van een piste af suizen of een stijl pad aflopen zonder dat ik me een oud wijf voel.

Wat een verdriet en emotie kwam er los tijdens die IEMTsessie. Verdriet om wat er was gebeurd (Ik had er nog nooit om gehuild maar was doorgegaan), om de pijn die ik daarna had (gebroken enkel, gebroken stuitje, gekneusde heup), en vooral verdriet om de onbevangenheid en het vertrouwen dat Fiëla en ik zijn kwijtgeraakt; vertrouwen wat ik vooral zelf ben kwijtgeraakt als het gaat om mijn lichaam.

IEMT is een vernieuwde manier om een trauma te verwerken waarmee je niet steeds terug hoeft naar het traumabeeld wat zoveel spanning of angst oproept. Een manier waarbij je brein, net als met EMDR,  ook koppelingen maakt met het trauma, verschuivingen plaatsvinden in je hoofd en lichaam en afwisselend je innerlijke kracht wordt aangeboord.

Als ik zelf EMDR toepas, een cliënt begeleid met traumaverwerking, ben ik steeds zelf verrast over wat er tijdens zo’n sessie gebeurt en wat het aan positief resultaat geeft. En tegelijkertijd verbaas ik me over de complexiteit van het brein en het lichaam. Wat ons hoofd kan de boel erg in de war brengen, waardoor het lichaam niet meer kan loslaten.

Tijdens de IEMT sessie ervoer ik hetzelfde maar dan vanuit de andere positie. Ik was me wel bewust van mijn angst om te vallen maar in de periode na mijn val zijn nieuwe situaties zich gaan aanhaken aan mijn oorspronkelijke trauma. Situaties die ik niet zelf heb ervaren maar wel heb zien gebeuren: Anderen die tijdens opstijgen van Fiëla zijn gevallen, waardoor ik bij de gedachte dat ik op Sterre ga rijden al spanning opbouw en mijn angst om te vallen geactiveerd wordt. Inmiddels is er dus rondom die situaties een even grote associatieve angst en emotie ontstaan. Ik noem dat clusteren.

En…  wat ik me niet heb beseft is, dat ik door mijn hooggevoeligheid, zo met Fiëla vervloeid ben, ik haar zo sterk in mijn lichaam voel, ons lijntje zo sterk is, dat ik onbewust mijn trauma heb overgedragen op haar. Zij is niet de onbevangenheid kwijt door mijn val maar door de overdracht van mijn trauma en angst. Bizar hoe zoiets werkt in je hoofd en lijf.

Natuurlijk baal ik daar onwijs van maar tegelijkertijd fascineert het me en geeft het me nog meer inzicht in hoe een trauma zich vast zet en wat ook de hooggevoeligheid daarbij voor rol speelt. En ook hoe een relatief normale situatie en de reactie daarop een trauma kan veroorzaken.

 

De invloed van hooggevoeligheid

Door hooggevoeligheid kunnen dingen die bij het ‘normale leven horen’ een trauma veroorzaken omdat de waarneming waarmee de situatie bij ons binnen komt intenser is, waardoor dus ook de  impact groter is. Situaties en gebeurtenissen worden als ingrijpender, pijnlijker en angstiger ervaren. Het dringt diep door in iedere vezel van het lichaam. Woorden en daden van personen die je na staan doen zoveel meer met je omdat je gevoelsmatig erg verbonden bent; je vaak vervloeid bent met die persoon. Dus kan wat diegene doet of zegt je ook veel harder raken en onderuit halen.

Situaties die bij veel hooggevoelige mensen een trauma veroorzaken zijn:

 • Echtscheiding en vooral de ruzies die er soms aan vooraf gaan
 • Harde woorden van personen die een machtspositie hebben of een hogelijk functie.
 • Een zware bevalling of keizersnee
 • Buitengesloten worden op school of gepest worden
 • Burn-out en de periode van stress daaraan voorafgaand
 • Een huilbaby
 • Ziekte van jezelf of een dierbare
 • Afwijzing en intimidatie
 • Overlijden van iemand en vooral al dat plotseling was of gepaard met strijd en pijn
 • Systematisch negatieve woorden over je heen krijgen
 • Een ongeluk of val

 

Kenmerk of symptoom?

Wat ik om mij heen heel veel merk is dat, de symptomen die hiermee gepaard gaan, gezien worden als kenmerken van hooggevoeligheid. Enorm veel hooggevoelige mensen kampen met somberheid, angst en paniekaanvallen, depressie en zijn chronische overprikkeld. Ze dragen deze last en wijten het aan hun hooggevoeligheid. Maar het zijn geen kenmerken van hoogsensitiviteit maar wel symptomen die vaak ontstaan na een trauma.

Hooggevoeligheid gaat niet weg. Er is geen pilletje voor, je kunt het niet uitzetten, je hebt het niet maar je bent het. Als je om weet te gaan met je sensitiviteit en er in je dagelijks leven rekening mee  houdt, is het meestal een prachtige verrijking. Ik noem het bij mijzelf een extra sterretje, een sprankeling, een toegevoegde waarde, waardoor ik alles in mijn leven zo intens beleef, vriendschappen en liefde zo diep ervaar en wat veel extra waarde biedt  in mijn werk.

Als je wilt leven zoals een niet hooggevoelig persoon, energetisch bent afgesneden van je lichaam, geen rekening houdt met je behoeften of er een trauma is ontstaan, dan komen er allerlei symptomen om de hoek kijken die ervoor zogen dat je je hooggevoeligheid als een last ervaart:

 • Chronisch overprikkeld
 • Negatieve (dwang) gedachten
 • Nachtmerries en slecht slapen
 • Lichamelijke pijn
 • Oorsuizen
 • Depressie
 • Angst en paniek
 • Onzekerheid

Zolang je denkt dat je gevoeligheid de oorzaak is, laat je het bij wat het is, accepteer je gelaten dat het er nu eenmaal bij hoort. Maar daarmee sta je in de overlevingsstand en verlies je al je innerlijke kracht en het contact met je bron. Die symptomen, die zwaarte, die last…Dat is niet wie jij bent. Dus doe er wat aan!!! Blijf alsjeblieft niet lopen met je verdriet en al die symptomen.

 

Hooggevoelig in je kracht betekent:

Je accepteert jezelf

Je bent wie je diep van binnen bent; je bent authentiek

Je voelt anderen zonder het over te nemen

Je geniet intens van dingen zoals kunst cultuur, natuur

Je hebt energie

Je onderneemt dingen rekening houdend met wat je aankunt

Je bent op een gezonde manier verbonden met anderen

Je hebt eigenwaarde en zelfvertrouwen

Je luistert naar je behoeften en lichaam

Je zorgt voor jezelf en weet je emoties te reguleren

 

Weg met die shit en door! 

Begin te geloven dat het beter kan. Gun jezelf een ander, fijner en mooier leven. Realiseer je dat je veel krachtiger, sprankelender, blijer bent dan wat je nu ervaart. This is not the real you!!!

Jij bent licht, liefde, positief, krachtig. Mogelijk ben je helder wetend, helderziend, helder voelend, helderhorend. Weet je hoe mega mooi en bijzonder dat is. Maar je moet je wel bevrijden van de shit die is ontstaan doordat iets te heftig, te intens, te pijnlijk was. Ga je trauma helen.

En ..JA, je moet rekening gaan houden met je hooggevoeligheid. Gaan luisteren naar je behoeften en innerlijke stem. Negatieve mensen vermijden en kiezen en doen wat goed voor jou is. Tijdig je rust pakken, vaak de frisse lucht en stilte opzoeken, je loskoppelen van de energie van anderen. 

 

Herken je de symptomen? Neem dan contact met me op dan gaan we ermee aan de slag. En als je mij niet leuk vindt/ Kies dan iemand anders om jou te helpen! MAAR BLIJF NIET MET ROTZOOI IN JE HOOFD EN LICHAAM LOPEN WAT ER NIET HOORT.

× Kan ik u helpen?