Voorbij je angst ligt de wereld aan je voeten.
Niet willen of niet durven
Stel… je wilt graag die mooie reis maken alleen heb je niemand die met je mee wil. Of je wilt graag nieuwe meubels maar dat vraagt wel een investering. Je hebt het niet meer naar je zin in je baan en wilt graag iets anders. Die ballonvaart lijkt je het einde maar die angst …
Stuk voor stuk verlangens die heel normaal zijn. Ongetwijfeld heb jij ze ook. Dromen en wensen; stille verlangens. Geef je er ook gehoor aan? Zet je ook stappen en neem je besluiten? Of blijft het bij: ”Ik zou wel willen.” Doe je het niet omdat je verlangen niet groot genoeg is of DURF je het niet?
Verborgen angst
Zonder dat je het beseft speelt angst vaak een grote rol bij het nemen van beslissingen, het wel of niet volgen van je hart. Of je uitspreekt wat je wilt en bij het aangeven van grenzen. Angsten kunnen voorkomen dat jij je verlangen nastreeft waardoor je dromen niet uitkomen. Ook in je dagelijkse leven kan angst je enorm belemmeren zonder dat je je daar echt bewust van bent. Je hebt geen zin in die verjaardag maar je gaat toch. Je blijft hangen bij dat bedrijf waar de werkdruk giga is of je blijft omgaan met die kennis die energie slurpt. Uitspraken die daar vaak aan zijn gekoppeld zijn:
- Ik wil de ander niet teleurstellen
- Anders voel ik me schuldig
- Wat zullen ze wel niet van me vinden
- Dan ben ik mijn zekerheid kwijt
- Wat als …
- Stel dat …
- Ja maar …
Door die angsten leid je niet je leven zoals je zou willen. En tegelijkertijd wil je niet op je oude leeftijd zeggen: “Had ik maar.”
Je krijgt wat je bestelt met je gedachten
De gesprekken met mijn cliënten gaan hier nogal eens over; over angsten die ten grondslag liggen aan de belemmerde gedachten die hun leven beïnvloeden. Angstige gedachten die bepalend zijn voor gedrag maar ook voor de manier waarop hun leven vorm krijgt. En hoe meer ze zich daardoor laten leiden, des te meer worden ze bevestigd in hun gedachten en angst.Het universum werkt net als een online shop. Je bestelt iets en je krijgt het ook.
Natuurlijk wil je het niet maar waar je aandacht naar uit gaat zend je uit. Wat je aandacht geeft groeit. Dus wanneer jij de focus hebt op wat allemaal mis kan gaan, dan groeit je angst en wordt je energie laag en negatief. En negativiteit trekt negativiteit aan.
Gedachten als magneten
Valt het jou ook op? Als je je down of negatief voelt, gebeuren er veel meer irritante dingen dan wanneer je goed in je vel zit. En klagende mensen krijgen een hoop gedoe op hun bordje terwijl bij veel positieve mensen het geluk als het ware komt aanwaaien. Gedachten zijn als namelijk als magneten en bevinden zich op een bepaalde golflengte. Als jij angstige doemdenkende gedachten uitzend krijg je waar je bang voor bent veelal op een presenteerblaadje terug. De kans om te vallen is vele malen groter als je continue denkt dat je valt.
Ik ben bang dat ik het niet kan….Het lukt waarschijnlijk ook niet
Ik ben bang dat ik toch geen ander werk vind …Je vind het niet
Ik ben bang dat ze boos wordt … grote kans dat ze boos wordt
Ik ben bang voor schaarste … er is vaak geld tekort
Ze zullen mij wel weer moeten hebben …
Mij is dat toch niet gegund…
Als ik dat doe dan gebeurt er …
Angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren staat geluk in de weg. Is het dan raar als je bang bent? Ja en nee.
Angst in het hier en nu bestaat niet
Angst is een bijzonder fenomeen. De angst zoals wij het kennen bestaat alleen in ons hoofd. Het is namelijk een toestand van de geest. Feitelijk bestaat angst niet in het hier en nu. Jouw angst namelijk altijd gekoppeld aan iets wat in het verleden is gebeurd of wat in de toekomst mogelijk zou kunnen gebeuren. Je hebt bepaalde gedachten over iets wat was of kan komen. Dat bedenk je in je hoofd en vervolgens baseer jij je vervolg gedachten daarop. Die gedachten zijn negatief en belemmerend waardoor je angst ervaart in je hoofd en lichaam. Omdat jouw geest het verschil niet weet tussen echt en fictie lijkt de angst waarheid. Je voelt je daadwerkelijk bang.
Lijden door het lijden dat je vreest
Het oude spreekwoord ‘Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest’ klopt als een bus. De angst voor iets wat niet is kan je leven bepalen:
- Stel je voor dat ik straks zonder geld zit
- Misschien praat er wel niemand met me als ik daar alleen heen ga
- Straks stort dat vliegtuig neer
- Wie weet is een andere baan wel veel stressvoller
- Dan vinden ze me vast niet meer aardig
- Dat kan ik toch niet
- Anderen kunnen het vast beter
- Straks sta ik voor paal of lachen ze me uit
Wat voel je als je deze zinnen tot je door laat dringen? Het geeft geen fijn gevoel toch? Het zijn stuk voor stuk gedachten waarmee je een angst creëert en jezelf tegenhoudt om te doen wat je graag zou willen doen. Helaas zijn deze gedachten heel menselijk.. Angst ervaren veel mensen in meer of mindere mate, vooral wanneer je je niet bewust bent van je gedachten en de invloed ervan.
We ervaren universele angsten
In de oertijd al waren mensen van elkaar afhankelijk. Uitsluiting, schaarste en ziekte betekende een zeker dood. Het instinct zorgen voor een snelle intuïtieve reactie bij dreigend gevaar. Het reptielenbrein zorgde ervoor dat de mens vluchtte, vocht of verstijfde, afhankelijk van welk soort gevaar. De korte angstervaring zorgde dat men in actie kwam. Het angstgevoel voor gevaar was dus functioneel, evenals de angst voor uitsluiting, schaarste en ziekte. De angst leidde tot verandering van situatie waarmee een einde aan het gevaar kwam.
Die universele angsten zitten nog altijd in ons systeem, ook in jouw systeem. Het is dus niet vreemd dat op bepaalde momenten je in de angstmodus schiet. Wel is het knap lastig als je gedachten de angst veroorzaken en je daar in feite niets mee opschiet omdat er geen concreet dreigend gevaar is of iets buiten jouw cirkel van invloed ligt.
Basisangsten
Er zijn 8 basis angsten te onderscheiden die onbewust vaak een rol spelen in je leven.
Angst voor: armoede, kritiek, uitsluiting / er niet bij horen, verlies van een geliefde, een slechte gezondheid/ ziekte, ouderdom, de dood, faalangst/angst voor mislukking.
Deze angsten zitten vaak diep verborgen in bewustzijn of zelfs in je onderbewustzijn. Je hebt in veel gevallen het niet zo in de gaten dat ze meespelen. Dat is erg verraderlijk want ze zijn vaak de oorzaak van dingen die niet lukken, acties die niet slagen, stappen die je niet zet en tegenslag die je ervaart. Terwijl jij denkt dat je positief ergens over bent is er diep binnen in jou een bang stemmetje wat het tegendeel roept.
Waar baseer jij je keuzes en beslissingen op?
Wanneer je doorhebt wat er in jouw hoofd gebeurt kun jij er een wending aan geven. Je kunt ervoor kiezen om je niet te laten leiden door angstige/piekergedachten. Simpelweg omdat het er niet is in het hier en nu. Dit betekent niet dat je roekeloos hoeft te zijn of ondoordacht of impulsief moet handelen. En ik wil hiermee ook zeker niet suggereren dat alles wat er gebeurt resultaat is van jouw gedachten.
Maar je mag wel je gedachten onderzoeken en achterhalen welke basisangst eronder zit. Want die kun je in heel veel gevallen ondervangen, pareren en weerleggen. Je kunt je angst omzetten in mooie constructieve gedachten die jou helpen om invulling te geven aan je leven zoals jij graag wilt. Een mooie manier om hiermee aan de slag te gaan is door de pijn en het verlangen groter te maken.
Noodzaak of verlangen
Wat je nu doet, wie je nu bent, met wie je leeft, het werk wat je doet, is het resultaat van jouw gedachten en acties. Je hebt in je leven een aantal keuzes gemaakt: opleiding, woonplaats, werk, partner, wel of niet een gezin (Al realiseer ik me heel goed dat het mogen krijgen van kinderen meer is dan alleen een keuze), hobby’s en de mensen met wie je omgaat. Zelfs de mate waarin jij je gelukkig voelt is voor zo’n 45 % bepaald door de jouw gedachten en keuzes die je hebt gemaakt.
Door welke gedachten heb je je tot nu toe laten leiden? In welke mate ben jetevreden over je jezelf en jouw leven zoals het nu is? Wat zou je willen veranderen? En wat als je het niet doet?Verandering is, niet makkelijk, soms verrekte lastig en hard werken. het vraagt je aandacht, tijd, doorzettingsvermogen en discipline. Als je er niet echt voor wilt gaan, het niet echt belangrijk voor je is, dan geef je al gauw op. Mensen veranderen om 2 redenen: Door een groot verlangen of door noodzaak.
Verlangen en pijn motiveert
Denk eens terug aan de keren dat je een doel behaalde of een droom realiseerde? Wat ging daaraan vooraf? Welke gedachten dacht je? Waren het angstige gedachten of juist hoopvolle? Was er een noodzaak of een diep verlangen?
Hoe groter het verlangen naar je nieuwe doel is hoe meer intrinsieke motivatie je hebt. Wanneer angst je in de weg staat helpt het je om al je aandacht te richten op je verlangen; steeds weer opnieuw. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Hoe ziet mijn doel / droom eruit?
- Wat kan ik allemaal bereiken als ik me niet laat leiden door angst?
- Hoe voel ik me als ik mijn doel heb bereikt / mijn gedrag verander?
- Wat / wie helpt mij om aan mijn verlangen gehoor te geven?
- Hoe ziet mijn leven er dan uit? Hoe concreter je dit beeld visualiseert, hoe meer je invoelt hoe het is als jij je doel hebt bereikt, hoe groter het verlangen wordt. Deze focus helpt jou om in actie te komen.
Hetzelfde geldt voor het vergroten van de pijn van je huidige situatie en het in stand houden daarvan.
- Wat gebeurt er als ik in angst en beperkingen blijft denken?
- Wat is het resultaat als je niet verandert?
- Hoe ziet mijn leven eruit als ik niets doet / als ik niet verander?
Reset je gedachten
Door dit steeds te doen wanneer je je angstige of piekergeedachten ervaart train je jezelf om anders te denken. Je weet nu immers dat de angst een toestand van je geest is. Denk, visualiseer en voel wat je heel graag wilt of echt niet meer wilt, totdat je je uiteindelijk realiseert dan angst en beperking je niets zal opleveren. Dat jij de sleutel in je handen hebt tot jouw ideale plaatje en je ideale zelf. Je hebt dan alle kansen en mogelijkheden tot je beschikking. Ga voorbij je angst!!!
Kom je er achter dat er angsten dusdanig overheersen dat het je niet lukt ze los te laten neem dan gerust contact op via marian@zienswijs.nl.
Merk je dat je hardnekkig bang bent dat je anderen tekort doet als je je eigen pad volgt, meld je dan aan voor mijn gratis videotraining
Mijn complete aanbod kun je hier vinden.