De 10 eerste stappen naar zelfvertrouwen

Ben je klaar met dat stemmetje in je hoofd dat zegt: doe ik het wel goed genoeg?

Aankomende weken geef ik een ronde workshops over een onderwerp waar ik vaak mee werk in individuele sessies. Voor mij een bijzonder moment omdat ik nieuwe dingen best spannend vind. Enorm leuk, maar ook spannend. In mijn hoofd hoor ik dan toch even dat stemmetje dat zich afvraagt wat de deelnemers ervan zullen vinden. Regelmatig klinkt de vraag of het wel goed genoeg is. Herken je dat? De twijfel of je het je wel zal lukken? De gedachte die rond maalt in je hoofd dat anderen het beter kunnen? Ik hoor gelukkig dat stemmetje bijna niet meer. En als ik het hoor dan weerhoudt het mij niet om door te gaan en te doen wat ik graag wil. Mijn zelfvertrouwen is, vooral de laatste jaren, erg toegenomen. Ik wilde niet langer onzeker zijn en me meten aan anderen. Zijn anderen slimmer en beter dan ik? Ongetwijfeld! Er zullen altijd mensen beter en slimmer zijn dan ik en nu denk ik:

NOU EN! DIT BEN IK EN DAAR BEN IK TROTS OP!

In dit blog vertel ik je er meer over zelfvertrouwen en de weg ernaar toe. Ik geef ik je handvatten om meer zelfvertrouwen te krijgen en om die stem in je hoofd positieve dingen te laten zeggen.

Mijn ervaring

In het verleden had ik veel last van die disfunctionele gedachten. Want dat waren ze….. gedachten én gedragingen die niet functioneel waren en ze stonden mij in de weg om mooie grootse dingen te doen. Ze ondermijnden mijn talenten en stonden mij soms zelfs in de weg om te genieten van mijn werk. Ik luisterde naar dat stemmetje in mijn hoofd, werd onzeker en had het idee dat anderen alles beter konden dan ik. Daardoor ging ik steeds harder mijn best doen, mocht ik geen fouten maken. Dat kostte mij mega veel energie. Aanvankelijk was ik me er niet van bewust dat ze zoveel invloed hadden op mijn dagelijks leven.  Ik vroeg mij wel af waarom anderen beter in hun vel zaten, beter functioneerden en meer succes hadden. Het moment dat ik me bewust werd van mijn belemmerende overtuigingen was voor mij een eye-opener en staat me nog bij als de dag van gisteren. Maar daarmee was er nog geen oplossing of verandering want ik werd boos op die stem. Boos omdat die stem de schuld was van mijn onzekerheid en gebrek aan lef. Ik maakte me er druk om en gaf het aandacht. Met het gevolg dat ik onder protest er nog steeds naar bleef luisteren. Pas toen ik echt begreep waar de stem vandaan kwam begon de verandering. Pas toen kon ik echt inzien dat ik zelf degene was die ervoor zorgde dat mijn oude overtuigingen in mijn hoofd bleven zitten en bleven roepen. Wat vroeger anderen hadden gedaan, deed ik nu zelf.

Waar komt die stem vandaan?
 Als kind krijg je mogelijkheden en grenzen aangereikt en leer je hiermee omgaan. Door grenzen te accepteren of te overschrijden en daarin je eigen weg te kiezen ontwikkel je je autonomie. Afhankelijk van hoe anderen op jou reageren in je jeugd ontstaat je zelfbeeld. Door ervaringen, opvoeding en situaties, loop je als kind kwetsuren op. Normen en waarden worden aangereikt of opgedrongen.
De basis van het negatieve stemmetje in je hoofd is daarmee ook al in je jeugd of in ieder geval in je verleden ontstaan. Het kan ongemerkt zijn gebeurd of heel aanwezig.
-door steeds gewezen te worden op waar je minder goed in was
-door vergeleken te worden met iemand die dingen beter kon of zich beter gedroeg
-doordat je gepest of gekleineerd werd
-door steeds goedbedoelde adviezen van anderen waarmee werd geïnsinueerd dat jij het niet goed deed
-door in een keurslijf van gedragingen te worden gemanoeuvreerd terwijl het niet bij je paste
-door veel te moeten presteren of hard te moeten werken
-door schuld te krijgen van dingen waar je als kind niet verantwoordelijk voor wa
-door een verantwoordelijkheid te krijgen die niet bij je leeftijd paste

Al deze opmerkingen, reacties, gedragingen en eisen zetten zich onbewust vast in je hoofd en daarmee ontstond de overtuiging dat jij niet goed genoeg bent, dat anderen beter zijn; dat jij er niet mocht zijn of er niet toe deed.

In mijn geval gebeurde bepaalde dingen subtiel maar vrij consequent. Ik was een druk meisje dat graag buiten was en zich beslist niet meisjesachtig gedroeg. Ik was creatief en ging graag op ontdekking uit. In winkels en pretparken liep ik weg om te kijken wat er allemaal was. Voor mijn ouders behoorlijk lastig en dat werd vaak benoemd. Op school was ik erg goed in taal maar de nadruk werd vooral gelegd op rekenen en daar was ik minder goed in. Mijn broers konden beter leren en gingen studeren. Ik herinner mij mij nog zo goed dat bij mij het idee ontstond dat ik dom was, wispelturig en snel opgaf. Dus ging ik mij ook zo gedragen. Als kanttekening wil ik erbij vertellen dat mijn ouders veel van mij houden, ik van hen en dat ik in veel opzichten een fijne jeugd heb gehad. Dat neemt echter niet weg dat de impact van het bovenstaande zijn uitwerking had en nog soms heeft in mijn dagelijks leven. Want zelf zei ik de bovenstaande dingen ook tegen mijzelf. Ik geloofde ook dat het zo was. Totdat ik erop vast liep en het inzicht kreeg dat die overtuigingen niet per definitie ook waar zijn. Inzicht dat mij enorm veel heeft opgeleverd en waardoor ik heb besloten dat ik goed genoeg ben, dat ik veel talenten heb en mijn leven mag leiden op mijn manier. Ik maak de juiste keuzes en durf op mijn eigen mening te vertrouwen. Ik blijk ook best slim te zijn. Sindsdien is mijn leven fijner, meer ontspannen en gelukkiger.  Ik ben anders maar niet minder. en hoe meer ik doe wat bij mij past, des te beter mijn kwaliteiten tot uiting komen. Inzicht leidt tot kennis. Wanneer je beter weet wie je bent en waar je goed in bent kun je ook betere keuzes maken en doelen stellen.

De eerste stappen naar zelfvertrouwen?
  1. Onderzoek waardoor jouw belemmerende en niet-functionele gedachten zijn ontstaan. Ze kloppen niet en hebben geen meerwaarde meer.

  2. Zet je gedachten aan het werk. Geef ze een opdracht. Daag ze uit om de negatieve gedachten te vervangen door positieve.

  3. Leer van jezelf te houden. Mij heeft het echt geholpen om met behulp van een geleide fantasie terug te gaan naar mijn inner-child en haar te omarmen. Wees mild en zorg goed voor jezelf. Mij helpt het om te denken: “wat zou ik nu tegen mijn vriendin zeggen als ze zich zo voelde? Datzelfde geldt voor mij.

  4. Accepteer dat die gedachten ineens in je hoofd schieten en veroordeel ze niet Wordt er niet boos om maar ga het herkennen. Steeds wanneer je merkt dat je onzeker bent en wordt belemmerd zeg je tegen jezelf: “Daar ben je en dat mag maar ik ga niet naar je luisteren. Ik ben goed zoals ik ben”

  5. Ga op zoek naar je talenten en kwaliteiten. Vaak heb je ze zelf niet eens in de gaten.

  6. Vergroot je vaardigheden waar jij echt goed in wilt zijn

  7. Vraag anderen naar je positieve eigenschappen

  8. Doe de dingen vanuit je hart. Die passen het best bij je

  9. Mijdt mensen die jou een negatief gevoel geven

  10. Vier je successen, hoe klein ze ook lijken

× Kan ik u helpen?