Intuïtie, krachtig en onmisbaar

De kracht van je Intuïtie

Het onderbewustzijn is een toestand tussen het bewuste en onbewuste in. Wanneer je iets gewaar wordt van je onderbewuste is dat je intuïtie. Het onderbewustzijn is vele malen groter dan ons bewustzijn. Daarbij komt ook nog eens dat het krachtiger is en niet beïnvloedbaar. Het vertelt ons wat er van binnen gaande is en in ons hoofd en ziel daadwerkelijk speelt. Het waarschuwt ons voor gevaar en behoedt ons voor misstappen. Tenminste…als je je intuïtie serieus neemt. Door ernaar te luisteren en het een kans te geven om zichzelf te laten horen weten we niet alleen meer maar kúnnen we ook veel meer dan we voor mogelijk  zouden houden.

“Ergens hoorde ik alarmbellen rinkelen en een stemmetje: “Dit klopt niet! Maar ja, het klonk logisch wat ze zeiden dus ging ik er maar in mee. “

Waarom horen en voelen we onze intuïtie vaak niet?

Onze dagen vliegen voorbij. Ze staan volgepland met van alles dat we moeten, willen en horen te doen van onszelf en een ander. Hierdoor gaan er veel dingen aan onze aandacht voorbij. We willen mutitasken, zoveel mogelijk in een dag proppen. Met onze aandacht zijn we half bij de dingen waardoor we niet stilstaan bij wat we voelen en ervaren. Vaak ongemerkt, zijn er dingen waar je niet aan toe komt, inspiratie die je mist, een patroon waar je in blijft hangen. Simpelweg omdat je geen tijd hebt om je gedachten de vrije loop te laten, te verwerken en ‘af te denken’ zoals ik dat noem. Seintjes van het onderbewustzijn vallen ons vaak niet op of we negeren ze. Intuïtie wordt nog vaak gebagatelliseerd of niet serieus genomen. Zéker niet in een werksituatie want daar gaat het vooral om de feiten.  Dat daarmee kansen blijven liggen en onnodig blunders worden begaan is enorm zonde.

“Ik dacht dat ik het een plek had gegeven maar toen kreeg ik nachtmerries.”

                                                          De meest herkenbare signalen van je onderbewustzijn  

Je zult het ongetwijfeld wel eens ervaren hebben. Wanneer je ergens op de dag mee bezig bent geweest, droom je er ’s nachts over. Ook wanneer je denkt dat je iets hebt verwerkt of afgerond, kun je er nog dagen, zelfs weken later over dromen. Dat komt omdat je in je onderbewustzijn nog bezig bent om te verwerken en als het ware op te ruimen. Zolang je hoofd vol zit met bewuste en sturende gedachten krijgt je onderbewuste de kans niet tot nauwelijks om zich te laten horen. Zodra je gedachten er op de dag minder of geen aandacht meer aan besteden werkt het in je onderbewustzijn nog door. Dit zie je veel bij mensen die iets heftigs meemaken zoals het verbreken van de relatie, een overlijden, een heftige confrontatie, een te drukke periode.  Zij gaan door en zorgen dat ze bezig zijn en het lijkt alsof ze het gebeuren hebben verwerkt. Totdat ze ‘stilvallen’. Dan komt alles ineens naar boven en blijkt het verdriet, de pijn, de schrik, stress er nog in de volle kracht te zijn. Gedachten zijn beïnvloedbaar en subjectief; ze zijn te sturen. Het onderbewuste vertelt het objectieve, vandaar dat het soms lijkt alsof het onderbewuste een eigen leven leidt.

“Achteraf had ik het al eerder kunnen weten maar ik negeerde de signalen.”

                                                                Wat is intuïtie en hoe herken je het?                                                                        

Het woord intuïtie  betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Het is niet zweverig, maar is het vermogen van de hersenen om snel situaties te beoordelen en beslissingen te nemen. het onderbewuste geeft signalen af die de hersenen of zintuigen nog niet bewust hebben waargenomen. Intuïtie kan sneller werken dan het intellect. Intuïtie wordt het meest omschreven als een buikgevoel. Wanneer het positieve signalen zijn is er een opwinding of opluchting voelbaar. Het kan in een milde onrustige vorm voelbaar zijn maar ook heftig, zelfs in de vorm van angst of paniek. Ook ‘alarmbelletjes en een ‘stemmetje in je hoofd’ zijn voor veel mensen herkenbaar. Intuïtie is heel simpel gezegd: ‘Het weten en / of instinctief handelen zonder bewijzen!” “Het voelde meteen goed”  “Ik voelde het aankomen” ‘Ik dacht er niet over na, ik deed het gewoon.”Herken jij dit?  Dan heb je in deze gevallen geluisterd naar je intuïtie.

Intuïtie versus negatief denken

Intuïtie is iets heel anders dan negatief denken.  Negatief denken is een gedachtegang die je stemming en energie beïnvloed. Stel je voor dat je een gesprek aangaat met de gedachte :” Ze zullen mijn mening wel niet serieus nemen, ze doen toch wat ze zelf willen, ze vinden wat ik zeg toch onzin.” Wat gebeurt er dan? Je gaat met een gesloten houding, weinig zelfvertrouwen en gebrek aan enthousiasme jouw verhaal doen. Je komt onzeker over omdat je niet in jezelf gelooft. De kans is dan zeer groot dat er weinig waarde wordt gehecht aan wat je zegt.  En als je dan achteraf zegt: “zie je wel. Ik wist het!” dan is dat een gevolg van gedrag, actie en reactie. Met intuïtie heeft dit echter niets te maken. Intuïtie is juist een gevoel dat met behulp van gedachten en woorden uit te leggen is.

Op welke momenten of in welke situaties voel jij jouw intuïtie?  Heb je voorbeelden en luister jij er al naar?

Intuïtie is iets om heel serieus te nemen en om bij stil te staan, figuurlijk en letterlijk. Wanneer, waarom en hoe kun je op je intuïtie vertrouwen? Op welke manier kun je je intuïtie versterken? Hoe kan je intuïtie je in het dagelijks leven helpen? In mijn volgende blog vertel ik hier meer over en geef ik je tips om je intuïtie beter te herkennen en te volgen.

 

× Kan ik u helpen?