7 tips om makkelijker NEE te zeggen

Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn.

“Nee, sorry, ik kan niet”. Het floepte er zojuist uit. Even vind ik het vervelend dat ik de ander niet kan helpen. En toch voelt het oké en voel ik mijzelf niet schuldig dat ik nee zeg. Dat komt omdat ik geleerd heb om nee te zeggen op momenten dat ik dat graag wil en op een manier die bij mij past en goed voelt.

In mijn vorige blog heb ik aandacht besteed aan factoren die het nee zeggen vaak moeilijk maken.

In dit blog geef ik je tips hoe je nee zeggen makkelijker kunt maken voor jezelf.

Vaak word je overvallen door een vraag of verzoek. Een collega valt je kantoor , praktijkruimte of klas binnen en vraagt of je ‘even’ wilt helpen. Je wordt uitgenodigd voor een feestje, je partner of vriendin heeft plannen voor jullie samen, er komt een familieverplichting aan… Noem maar op. Bij jou slaat de onrust toe want jij hebt geen zin, geen tijd, geen ruimte om er gehoor aan te geven. Je primaire reactie is ‘ja’ zeggen en prioriteit te geven aan de behoefte van de ander. En vervolgens baal je ervan. Klopt dat? Vanaf vandaag niet meer want met mijn tips wordt NEE zeggen makkelijker.

Ja zeggen mag uiteraard zo vaak jij WILT maar niet tegen je zin in.

Tip 1. Maak een ’top 3 Ik zeg nee’

Schrijf voor jezelf de 3 belangrijkste situaties op waarin jij nee wilt gaan zeggen. Bijvoorbeeld: Ik zeg ‘nee’ tegen mijn werkgever als hij mij op het laatste moment vraagt om over te werken. Ik zeg ‘nee’ tegen mijn collega als ze aan het eind van de dag vraagt of ik nog ‘even’ iets voor haar wil controleren. Maar dat kan ook zijn: ik zeg ‘nee’ tegen visite als ik net doodmoe onderuit op de bank lig om een favoriete film te kijken.

Tip 2.Neem bedenktijd

Als je wordt overvallen en je weet zo snel niet wat je wilt antwoorden zeg dan: “Ik ga hier even over nadenken en kom er …. op terug.” ‘Ik wil eerst in mijn agenda kijken voor ik je antwoord geef.” Hiermee geef je jezelf de ruimte om te bepalen wat je als antwoord wilt geven en hoe je dat vervolgens gaat brengen.

Tip 3. Zorg dat Jouw motivatie duidelijk is

Bedenk goed wat de motivatie voor je antwoord is. Dus: wat zijn de consequenties voor mij als ik ja zeg? Wat levert mij dat op en wat lever ik in? En wat zijn de consequenties voor mij als ik nee zeg? Wat levert mij dat op en wat riskeer ik? Ja zeggen om boosheid te voorkomen kan een motivatie zijn. Maar als het ook betekent dat je kinderen voor een dichte deur staan, en jij je dat goed realiseert, zul je de boosheid hoogst waarschijnlijk voor lief nemen en nee zeggen.

Tip 4. Zorg dat  je zo min mogelijk last hebt van ongezonde schuldgevoelens.

Vaak zeg je JA omdat je een ander niet wilt teleurstellen, bang bent voor een reactie, je verantwoordelijk voelt. Je voelt je schuldig terwijl dat niet nodig is. Zolang je deze schuldgevoelens ervaart blijft het lastig voor je om nee te zeggen. Ga hier daarom mee aan de slag.

Tip 5. Wees duidelijk en standvastig als je nee zegt.

Zodra je te omslachtig of aarzelend nee zegt zal de ander in discussie gaan, aandringen of met tegenargumenten komen.  Vermijdt daarom woorden als: ‘eigenlijk, misschien, een beetje’.

Wat doe je wel: 

Begin met het slechte nieuws zoals: ‘Nee, dat gaat niet’ of  ‘Nee, sorry, dat komt niet uit.’  Zeg het op een vriendelijke maar besliste manier.

Kijk de ander aan als je nee zegt.

Daarna mag je, wanneer jij het fijn vindt, een korte toelichting geven, een alternatief bieden maar daartoe ben je niet verplicht.

Toon respect en begrip voor de teleurstelling van de ander.  Zeker wanneer ze gewend zijn dat jij ja zegt zal jouw nee als een verrassing of teleurstelling komen. Je mag hier aandacht voor hebben zonder dat je van gedachte verandert of je schuldig voelt.  Je hoeft de teleurstelling immers niet weg te nemen of op te lossen.

Herhaal je nee kort en krachtig. Sommige mensen zijn erg goed in aandringen en manipuleren. Bij deze mensen kun je het best zo min mogelijk uitleg geven en gewoon herhalen wat je hebt gezegd. ‘Nee, sorry, ik kan niet!’ Je bent dan net een papegaai maar voorkomt daarmee een energierovende discussie.

Tip 6. Oefen het nee zeggen voor een spiegel

Let daarbij op je uitdrukking en je lichaamshouding. Hoe zelfverzekerder jij overkomt hoe minder tegengas je krijgt. 

Tip 7. Focus op het positieve resultaat

Focus nadat je in een gesprek NEE hebt gezegd weer direct op wat het je oplevert en wat je motivatie was om nee te zeggen. Als je op een nette manier het gesprek hebt gevoerd kun je daarna over gaan tot de orde van de dag. Geniet van wat het je oplevert.

Mocht je naar aanleiding van deze tips aan de slag willen gaan met je schuldgevoelens? Meld je dan aan voor mijn gratis videotraining: Schuldgevoelens? Weg ermee.

https://zienswijs.nl/bevrijd-jezelf-van-irritante-schuldgevoelens-met-deze-gratis-videotraining/ 

Bevrijd jezelf van irritante Schuldgevoelens met deze gratis videotraining

Wil je mijn eerste blog over nee zeggen lezen? Ga dan naar:

Waarom is het kleine woord NEE vaak zo’n grote drempel?

× Kan ik u helpen?